Sallad med vattenkrasse, lagrad gruyère och krutonger

Vattenkrassesallad med lagrad gruyère och krutonger är en festlig sallad. Vattenkrasse kan bytas ut mot ­babyspenat. Vattenkrasse sloknar  fort när den får dressing på sig och måste därför serveras direkt. ­Krutongerna kan göras dagen före och förvaras torrt.
Sophie Berlin
Sallad med vattenkrasse, lagrad gruyère och krutonger
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 0,5 baguette
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 100 g gruyère - lagrad
  • 500 g vattenkrasse

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär baguetten i tunna skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö på salt. Rosta mitt i ugnen 10–15 min, tills de är torra och har fin färg.

  2. Dressing: Skala och riv vitlöken på fina delen av rivjärnet. Blanda den med senap och citronsaft. Vispa i oljan droppvis till en slät dressing. Krydda med salt och peppar.

  3. Skär osten i små tärningar. Lägg krassen i små koppar eller på ett stort fat. Fördela ost och krutonger över salladen. Ringla över dressingen och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?