Sallad med rostade gulbetor, blomkål och tryffelpecorino

Salladen med rostade gulbetor, blomkål, hyvlad tryffelpecorino och knapriga mandlar kan ätas kall eller ljummen. Den färska grönkålen är kramad med olivolja och salt för att bli mjuk och mild i smaken.

Sallad med rostade gulbetor, blomkål och tryffelpecorino
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g gulbetor
  • 1 blomkålshuvud - litet (ca 600 g)
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 0,5 tsk salt - + 1 krm
  • 300 g grönkål
  • 50 g tryffelpeccorinoost
  • 0,5 dl salta mandlar - rostade

Dressing

  • 2 msk olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm örtsalt - eller vanligt salt

  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba betorna väl och skär dem i klyftor. Skär blomkålen i skivor. Blanda betor och blomkål med 2 msk olja på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 1/2 tsk salt.

  2. Tillaga mitt i ugnen 15–20 min. Känn efter med en sticka att betorna är mjuka. Låt svalna.

  3. Repa grönkålen och riv den i lagom stora bitar. Blanda kålen med 1 msk olja och 1 krm salt och krama den med händerna tills den mjuknar. Riv eller hyvla pecorinoosten.

  4. Dressing: Vispa samman alla ingredienser.

  5. Lägg grönkålen på ett fat tillsammans med gulbetor, blomkål och pecorino överst. Ringla över dressingen och strö på mandlar.

Vad tyckte du om receptet?