Sallad med rökt lax och gudinnedressing
En somrig sallad med rädisor, sparris, sockerärter och rökt lax. Servera med grön gudinnedressing, en yoghurtdressing med basilika, persilja, bladspenat och majonnäs.
Ingredienser
-
500 g
varmrökt lax
-
2 kg
färskpotatis
- eller små delikatesspotatisar
-
3 skivor
grovt rågbröd
-
2 msk
smör
-
2 krm
salt
-
2 knippor
grön sparris
-
2 små
rödlökar
- eller 1 stor
-
300 g
sockerärter
-
4
gemsallad
-
2 knippor
rädisor
-
1 kruka
dill
Gudinnedressing
-
1
vitlöksklyfta
- stor
-
1 kruka
persilja
-
1 kruka
basilika
-
80 g
bladspenat
-
1 dl
gräslök
- finhackad
-
3
citron
- pressad
-
2 msk
kapris
- små
-
2 dl
turkisk yoghurt
-
3 msk
majonnäs
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
nymald svartpeppar
Gör så här
-
Smula sönder rågbrödet och stek det krispigt i smör i en stekpanna. Krydda med salt, låt kallna utspritt på ett bakplåtspapper.
-
Dressing: Skala vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser till dressingen utom yoghurt och majonnäs i en matberedare eller i en mixerkanna. Mixa ihop till en slät blandning. Rör i yoghurt och majonnäs och krydda med salt och peppar.
-
Koka potatisen mjuk i ordentligt saltat vatten. Skär av den yttersta stjälken på sparrisen och halvera sparrisen på längden. Låt sparrisen koka med potatisen när ca 1 min återstår av tillagningstiden. Låt rinna av. Skölj sparrisen i kallt vatten. Låt svalna och halvera den sedan en gång på längden också.
-
Skala och strimla rödlöken. Strimla sockerärterna. Ansa och skär rädisorna i halvor eller fjärdedelar. Dela salladen i separata blad. Hacka dillen.
-
Skär den ljumma potatisen i halvor och blanda i en stor skål med dressingen. Låt potatisen kallna i rumstemperatur. Vänd ner salladsblad och övriga grönsaker i den rumstempererade potatissalladen. Bryt ner laxen i mindre bitar och vänd ner i salladen tillsammans med rågbrödssmulet. Servera genast.