Sallad med primörer & varmrökt lax

Perfekt att ställa på buffén i påsk!
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 knippa morötter - små, färska
  • 1 knippa sparris
  • 10 - 12 småpotatisar
  • 3 - 4 ägg - hårdkokta
  • 1 knippa rädisor
  • 2 - 3 blekselleri - själkar
  • 350 g varmrökt laxfilé - skinn- och benfri

Picklad lök

  • 1 rödlök
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk äppelcidervinäger

Senapsdressing

  • 3 msk kapris
  • 1 - 2 msk olivolja - till stekningen + 3–4 msk olivolja till dressingen
  • 1 msk honung - flytande
  • 0,5 msk senap
  • salt - peppar

Parmesankräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl parmesan - grovriven
  • svartpeppar - nymalen

Gör så här

  1. Skala morötterna. Ta bort blasten, men låt gärna 1-2 centimeter av blasten vara kvar.

  2. Bryt av den hårda nedersta delen av sparrisen.

  3. Koka morötter, potatis och sparris, var för sig i lättsaltat vatten.

  4. Dela den kokta potatisen. Skala och klyfta äggen.

  5. Tvätta rädisorna noga, låt gärna några blad av blasten vara kvar. Skär sellerin i bitar. Dela laxen i bitar.

  6. Picklad lök: Skala och skär löken i ringar. Blanda lökringar och socker tills löken saftar sig. Blanda i vinäger och låt stå cirka 15 minuter. Ta upp löken, spara vinägern till dressingen.

  7. Senapsdressing: Låt kaprisen rinna av. Lägg dem på en bit dubbelvikt hushållspapper, så att de blir torra. Fräs kaprisen i oljan, så att de blir krispiga.

  8. Blanda ihop honung och senap. Rör i den sparade vinägern, lite i taget. Vispa i oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar. Blanda i kaprisen med oljan.

  9. Parmesankräm: Blanda ihop crème fraiche och parmesan. Peppra.

  10. Lägg upp grönsakerna på ett fat. Toppa med lax, äggklyftor och picklad lök. Servera med senapsdressing och parmesankräm.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök