Sallad med kantareller och kräftstjärtar

Salladen har smaker som ofta förknippas med kräftskiva – men här i en helt annorlunda servering. Solrosoljan är kallpressad och passar extra bra, med en mild och nötig smak. Den kan bytas mot mild olivolja eller rapsolja.

Sallad med kantareller och kräftstjärtar
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 300 g kantareller
  • 200 g kamutvete - eller matvete
  • 2 msk smör
  • 200 g vaxbönor
  • 2 polkabetor
  • 1 burk kräftstjärtar i lag - (320 g)
  • 0,5 kruka dill
  • 50 g blandad sallad
  • 1 dl ost - riven, lagrad, t ex prästost eller västerbottensost

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 0,5 dl rapsolja - kallpressad

Gör så här

  1. Koka kamut- eller matvete enligt förpackningens anvisning. Låt svalna.

  2. Rensa kantarellerna. Stek dem i en torr stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt smör och fortsätt steka tills svampen fått färg.

  3. Förväll vaxbönorna i lättsaltat vatten ca 4 min. Häll av och skölj dem i kallt vatten.

  4. Skala polkabetorna och skär eller hyvla dem tunt. Låt kräft-stjärtarna rinna av. Hacka dillen grovt.

  5. Dressing: Skala och pressa vitlöken. Tillsätt vinäger, senap, honung, salt och peppar. Vispa i oljan i en tunn stråle.

  6. Lägg sallad, matvete, polka-betor, vaxbönor, kräftstjärtar, dill och svamp på ett fat. Strö över osten. Servera med dressingen.

Vad tyckte du om receptet?