Sake no rikyuyaki – sesampanerad lax

Sesamfrön i paneringen ger en fantastiskt god smak.
Sake no rikyuyaki – sesampanerad lax
Sake no rikyuyaki – sesampanerad lax Foto: Ulrika Pousette

Sesampanerad lax

  • 400 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 1 msk sake
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk yuzusaft - eller ponzu
  • 3 msk potatismjöl
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 2 msk rapsolja

Haricots verts-sallad

  • 100 g haricots verts
  • 1 liten morot - (ca 100 g)
  • 4 msk sesamfrön
  • 1 msk sake
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk japansk soja - ljus

Tillbehör

  • 1 sats ris - kokt
  • 0,5 msk yukari (smaktillsats med japansk basilika)
  • 4 umeboshi (inlagda plommon)
  • salladsblad

Gör så här

  1. Halvera laxen på mitten och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Vinkla kniven så att du får stora skivor av laxen.

  2. Blanda sake, soja och yuzu och marinera laxen i blandningen ca 15 min. Blanda potatismjölet med den marinerade laxen och marinaden.

  3. Vänd laxen i sesamfröna. Stek på medelvärme 3–4 min.

  4. Sallad: Skär haricots verts i 3 cm långa bitar. Skala och skär moroten i 3 cm långa stavar. Koka haricots verts och morot i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola av med kallt vatten.

  5. Stöt sesamfröna i mortel. Blanda krosset med sake, socker och soja. Blanda i haricots verts och morötter.

  6. Lägg ris och lax med salladen i lådor. Garnera riset med yukari, umeboshi och salladsblad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!