Saftiga vaniljsmörbullar
Jäsning: 1 timme och 5 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Saftiga vaniljsmörbullar är ljuvligt goda bullar som bakas i folieformar.
Ingredienser
-
3 dl
mjölk
-
50 g
jäst
-
225 g
smör
- rumsvarmt
-
3
ägg
-
1,5 dl
strösocker
-
1 krm
salt
-
11 - 13 dl
vetemjöl
- (660-780 g)
Fyllning
-
150 g
smör
- rumsvarmt
-
1,5 dl
florsocker
-
1 msk
vaniljsocker
Pensling
-
ägg
Garnering
-
pärlsocker
Gör så här
-
Värm mjölken till 37°, Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt 2-3 min. Låt den jäsa under bakduk ca 40 min.
-
Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Klicka ut smeten i ca 25 små högar på en tallrik och ställ den i frysen medan degen jäser.
-
Knåda degen och dela den i ca 25 bitar. Forma degen till bollar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 25 min. Sätt ugnen på 250°.
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
-
Recept Linda Andersson Hembakat