Saftiga vaniljsmörbullar

Saftiga vaniljsmörbullar är ljuvligt goda bullar som bakas i folieformar.

Saftiga vaniljsmörbullar
Foto: Thomas Hjerten

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 225 g smör - rumsvarmt
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 11 - 13 dl vetemjöl - (660-780 g)

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Pensling

  • ägg

Garnering

  • pärlsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°, Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt 2-3 min. Låt den jäsa under bakduk  ca 40 min.

  2. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna  i en bunke. Klicka ut smeten i ca 25 små högar på en tallrik och ställ den i frysen medan degen jäser.

  3. Knåda degen och dela den i ca 25 bitar. Forma degen till bollar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 25 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

  5. Recept Linda Andersson Hembakat

Vad tyckte du om receptet?