Saftiga vaniljsmörbullar

Saftiga vaniljsmörbullar är ljuvligt goda bullar som bakas i folieformar.
Foto: Thomas Hjerten LRF Media

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 225 g smör - rumsvarmt
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 11 - 13 dl vetemjöl - (660-780 g)

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Pensling

  • ägg

Garnering

  • pärlsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°, Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt 2-3 min. Låt den jäsa under bakduk  ca 40 min.

  2. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna  i en bunke. Klicka ut smeten i ca 25 små högar på en tallrik och ställ den i frysen medan degen jäser.

  3. Knåda degen och dela den i ca 25 bitar. Forma degen till bollar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 25 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

  5. Recept Linda Andersson Hembakat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!