Veganska hamburgerbröd med potatis

De fina veganska hamburgerbröden blir extra saftiga av potatis. Bröden går bra att frysa.

Veganska hamburgerbröd med potatis
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g potatis - kokt
  • 25 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl rismjölk - eller havremjölk
  • 25 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl - (440 g)

Pensling

  • 1 mjölkfritt margarin - smält

Garnering

  • ev alger - torkade
  • ev svarta sesamfrön - eller furikake sesamfrön
  • ev vallmofrön

Gör så här

  1. Riv potatisen. Smält margarinet. Värm ris– eller havremjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resterande mjölk.

  2. Blanda ner potatis, margarin, socker, salt och nästan allt mjöl,  spara 1 dl till utbakning. Arbeta tills degen är smidig, ca 5 min i maskin. Låt jäsa övertäckt 30–40 min.

  3. Ta upp degen och dela den i tolv bitar, ca 80 g/st. Forma dem till runda bullar som plattas ut lätt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bröden övertäckta ca 30 min, gärna på ett varmt ställe. Sätt ugnen på 225°.

  4. Pensla bröden med smält margarin. Strö eventuellt på frön och grädda dem mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Bonniers stora bakbok - ett måste i varje bakande hem!

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!