Sockerkaka med glasyr och bär - recept

Finns det något godare att servera till kaffet en varm solig dag än en saftig, vaniljdoftande sockerkaka? Servera den tillsammans med sommarens goda bär.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén Smith
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1,5 l form
  • 1 msk smör
  • 3 msk mandelmjöl

Sockerkakssmet

  • 1 vaniljstång
  • 50 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 3 msk vatten

Till servering

  • bär - färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen med mandelmjölet.

  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Smällt smöret i en liten kastrull. Tillsätt mjölken. Lägg i vaniljfrön och urskrapad vaniljstång. Låt sjuda upp. Ta från värmen och låt stå cirka 5 minuter. Ta upp och kasta vaniljstången.

  3. Vispa ägg och socker med elvisp cirka 1 minut. Tillsätt den varma vaniljmjölken. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver. Sätt genast kakan på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda 35-40 minuter, känn med provsticka. Låt kakan svalna i formen cirka 20 minuter innan den stjälps upp.

  4. Rör ihop florsocker och 2 msk vatten till glasyren. Tillsätt resten av vattnet, lite i taget, tills det blir trögflytande glasyr. Ringla glasyren över kakan och server med bär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök