Sockerkaka med glasyr och bär - recept

Finns det något godare att servera till kaffet en varm solig dag än en saftig, vaniljdoftande sockerkaka? Servera den tillsammans med sommarens goda bär.
Lena Söderström
Sockerkaka med glasyr och bär - recept
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1,5 l form
  • 1 msk smör
  • 3 msk mandelmjöl

Sockerkakssmet

  • 1 vaniljstång
  • 50 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 3 msk vatten

Till servering

  • bär - färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen med mandelmjölet.

  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Smällt smöret i en liten kastrull. Tillsätt mjölken. Lägg i vaniljfrön och urskrapad vaniljstång. Låt sjuda upp. Ta från värmen och låt stå cirka 5 minuter. Ta upp och kasta vaniljstången.

  3. Vispa ägg och socker med elvisp cirka 1 minut. Tillsätt den varma vaniljmjölken. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver. Sätt genast kakan på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda 35-40 minuter, känn med provsticka. Låt kakan svalna i formen cirka 20 minuter innan den stjälps upp.

  4. Rör ihop florsocker och 2 msk vatten till glasyren. Tillsätt resten av vattnet, lite i taget, tills det blir trögflytande glasyr. Ringla glasyren över kakan och server med bär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök