Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Saftig och god klassisk sockerkaka

Recept på sockerkaka - en folkhemsklassiker som aldrig går ur tiden. En bit fluffig och saftig sockerkaka till kaffet är en stunds ren njutning. Går snabbt att röra ihop och sedan kan man förbereda fikat när kakan står i ugnen.

Elisabeth Johansson
Saftig och god klassisk sockerkaka
Saftig och god klassisk sockerkaka
Saftig och god klassisk sockerkaka
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd - till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter.

  3. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölken i kastrullen.

  4. Vispa ägg och socker pösigt, häll i det smälta smöret och mjölken i äggsmeten. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.

  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Prova med en sticka om kakan är färdig.

  6. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Läs också: Konditorns bästa tips för att lyckas med sockerkakan 

Recept på andra goda klassiker till fikat hittar du här: