Saffransskorpor - servera till adventsmyset
I ugn: 1 timme
Aktiv tid c:a 20 minuter
Recept på underbara saffransskorpor. Knapriga och lagom söta. Med mycket saffranssmak. Gott till glöggen eller kaffet på adventsfikat.
Saffransskorpor
-
2 pkt
saffran (à 1/2 g)
-
2 dl
strösocker
-
75 g
smör
- rumsvarmt
-
1 msk
vaniljsocker
-
2
ägg
-
5 dl
vetemjöl
- (300 g)
-
1 tsk
bakpulver
Pensling
-
1
ägg
Gör så här
-
Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Vispa samman smör, socker, vaniljsocker och saffran i en matberedare eller med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i tre delar och rulla dem till tjocka längder, ca 30 cm långa. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem något. Vispa upp ett ägg och pensla längderna.
-
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
-
Ta ut längderna och skär dem i långa sneda bitar. Lägg tillbaka bitarna på plåten. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och grädda ca 30 min. Låt skorporna kallna på galler. Lägg dem i en burk.