Saffransskorpor med choklad och lavendel

Saffransskorpor med choklad och lavendel passar bra till jul. En ljuvlig doft av lavendel sprider sig i köket när skorporna gräddas i ugnen. Lavendel finns att köpa i tebutiker eller i hälsokostbutiker.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g sötmandel
  • 4 ägg - stora
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 8,5 dl vetemjöl - + 1 msk (510 g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g chokladpellets - mörka

Pensling

  • ägg

Garnering

  • 2 - 3 msk lavendel - torkad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Grovhacka mandeln. Vispa ägg, socker och saffran vitt och pösigt.

  2. Blanda 8 1/2 dl mjöl, mandel, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt och rör ner i äggsmeten. Blanda chokladen med 1 msk mjöl och vänd ner i smeten.

  3. Rulla degen till stänger, ca 2 1/2 cm i tjocklek och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla stängerna med uppvispat ägg och strö över lavendel. Tryck till dem något.

  4. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Ta ut och låt svalna något.

  5. Sänk ugnsvärmen till 100°. Skär längderna i sneda skorpor, ca 2 cm tjocka medan de fortfarande är varma. Lägg tillbaka skorporna på plåten, sära lite på dem och låt torka mitt i ugnen, 40 min–1 timme.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!