Saffranssill

Krämig sill med saffran, vitlök, äppelbitar och lite kajennpeppar. God att äta med dillkokt potatis och ägghalvor.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 saltsillfiléer - urvattnade eller 5-minuterssill
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 0,25 purjolök
  • 1 äpple
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 g saffran - (1 paket)
  • 1 krm cajennepeppar

Till garnering

  • dill

Tillbehör

  • potatis - dillkokt
  • ägghalvor - kokt

Gör så här

  1. Om du använder saltsillfiléer saltar du ur dem genom att skölja dem och sedan låta dem ligga i kallt vatten i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden.

  2. Skär sillen i 11⁄2–2 centimeter breda bitar eller lägg in hela filéer.

  3. Blanda gräddfil och majonnäs.

  4. Skölj och finstrimla purjolöken, skär äpplet i tärningar och lägg i.

  5. Skala och hacka vitlöken fint och lägg i.

  6. Rör i saffran och kajennpeppar.

  7. Vänd i sillbitarna.

  8. Garnera med dill.

  9. Servera gärna saffranssillen med dillkokt potatis och ägghalvor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök