Saffransrutor med tranbär & apelsin

Att baka i långpanna är alltid lika praktiskt. Till julen får förstås långpannekakan smak av saffran, apelsin, torkade bär och mandel.
Mitt Kök
Saffransrutor med tranbär & apelsin
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 1,5 dl vatten
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 1 g saffran
  • 7 dl vetemjöl
  • 5 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 dl tranbär - torkade
  • 50 g mandelspån
  • 3 msk pärlsocker
  • smör och ströbröd - till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form som mäter cirka 25 × 35 centimeter.

  2. Vispa smör och socker pösigt. Vispa i äggen, ett i taget. Vispa i gräddfil, vatten, apelsinskal och saffran. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och tranbär. Vispa ner mjölblandningen i smeten.

  3. Häll smeten i formen. Strö på mandelspån och pärlsocker.

  4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan kallna och skär i rutor vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök