Recept från Mitt kök
Saffranspraliner med lime
Här är en läcker godsak med vit choklad, kokosgrädde och flytande honung. Saffran och lime ger den här pralinen extra spännande smak!
Fyllning
-
200 g
vit choklad
-
0,5 dl
kokosgrädde
-
0,5 msk
honung
- flytande
-
0,5 g
saffran
- (1 påse)
-
1
lime
- finrivet skal + tsk av saften
Till pralinskalen
-
400 g
vit choklad
Gör så här
-
Fyllning: Hacka chokladen och lägg den i en skål.
-
Koka upp kokosgrädde, flytande honung, saffran och limeskal.
-
Sila av och häll vätskan över chokladen. Rör tills alla choklad smält.
-
Mixa i limesaften med en mixerstav.
-
Fyll upp i en spritspåse och låt svalna.
-
Pralinskal: Att gjuta pralinskal kräver lite träning.
-
Temperera chokladen; finhacka chokladen och smält två tredjedelar till 40–45 grader. Häll i resten av chokladen och rör tills all choklad smält och tills temperaturen är 26–27 grader. Värm sedan upp chokladen till 29–30 grader. Det går väldigt fort i mikron.
-
Värm pralinformarna med en fön eller en värmepistol lite innan de ska fyllas.
-
Häll i chokladen och knacka formen i bordet några gånger så att det inte blir luftbubblor i den. Låt formen stå i en minut. Vänd upp formen och låt överbliven choklad rinna ut i en skål. Skrapa av formen med en skrapa så att kanterna blir jämna. Låt chokladen stelna i sval rumstemperatur, eller sätt in formen i kylen i 10–15 minuter.
-
Spritsa i lite fyllning i varje pralinskal, spar ett par millimeter i kanten.
-
Stäng pralinerna genom att stryka över tempererad choklad och jämna till ytan med en palett. Låt stelna några timmar och knacka sedan ur pralinerna.
-
Tempereringen gör att chokladen stelnar och krymper när den stelnat, att den lossnar ur formarna och blir blank.