Saffranspinnar

Till jul får de klassiska finska pinnarna smak av saffran. Småkakorna toppas med pärlsocker och hackad mandel.

Katarina Carlgren
Saffranspinnar
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 1 dl mandelmjöl
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör - kylskåpskallt
  • 2 tsk vispgrädde
  • 0,5 g saffran - 1 kuvert

Pensling och garnering

  • 1 äggvita - uppvispad
  • 0,5 dl pärlsocker
  • 0,5 dl sötmandlar - hackade

Gör så här

  1. Lägg mandelmjöl, vetemjöl och strösocker i en matberedare, tillsätt smöret, skuret i mindre kuber, och arbeta ihop.

  2.  Värm vispgrädden och lös upp saffranet i den. Tillsätt det och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 175 grader och förbered plåtar med bakplåtspapper.

  4. Rulla degen till fingertjocka längder. Skär längderna i bitar, 4–5 cm långa. Lägg kakorna på plåtarna, pensla dem med äggvita och strö över pärlsocker och mandel.

  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Låt kakorna svalna på plåten i cirka 10 minuter och sedan kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?