Saffranspannkaka med kokos- och mandelströssel

Saffranspannkaka med kokos- och mandelströssel toppas med ett sött, knaprigt strössel.

Saffranspannkaka med kokos- och mandelströssel
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kg risgrynsgröt - färdig
  • 2 pkt saffran - (à 1/2 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver - äkta eller 2 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg

Marinerade bär

  • 500 g bär - blandade , t ex blåbär, hallon, vinbär, björnbär
  • 0,5 dl rom - eller apelsinjuice
  • 2 msk strösocker

Strössel

  • 1 dl kokos - riven
  • 1 dl mandel - flagad
  • 0,5 dl florsocker

Tillbehör

  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Marinerade bär: Blanda bären med rom eller apelsinjuice och socker.

  2. Sätt ugnen på 200°. Stöt saffranet i en mortel med lite av sockret om det inte är finmalt.

  3. Strössel: Blanda alla ingredienser.

  4. Rör samman risgrynsgröt, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda smeten väl. Bred ut smeten i en välsmord ugnssäker form eller en form täckt med med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och strö strösslet på kakan. Grädda ytterligare ca 10 min.

  5. Servera saffranspannkakan med marinerade bär och lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?