Saffranspannkaka - enkelt recept

Saffranspannkaka, också kallad Gotlandspannkaka, har en särskild koppling till julen då den traditionellt gjordes av julgröten som blev över. Saffranspannkakan bakar du i ugnen, och den är lika god varm som kall.
Mitt Kök
Foto: Jenny Grimsgård
Foto: Jenny Grimsgård

Saffranspannkaka

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 msk strösocker
  • 1 pkt saffran
  • 4 ägg
  • 1 kg risgrynsgröt
  • 2 krm salt
  • 1 mandelflagor - (50 g)
  • smör

Blåbärssylt

  • 500 g blåbär
  • 2 dl strösocker

Till servering

  • grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Vispa ihop grädde, socker, saffran och ägg i en bunke. Vänd in gröt och salt i smeten.

  3. Smörj en ugnsfast form (cirka 20 x 30 centimeter) och fyll med smeten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

  4. Sylt: Koka ihop blåbär och socker cirka 15 minuter. Fyll i ren glasburk, sätt på locket och låt svalna.

  5. Servera ljummen eller kall med sylt och vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: Koka risgrynsgröten dagen innan eller köp färdig på tub.

Läs också: Så kokar du risgrynsgröt 

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!