Saffranspannacotta med apelsinsallad

Saffranspannacotta med apelsinsallad är en dessert som passar i juletid.

Saffranspannacotta med apelsinsallad
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,5 gelatinblad
  • 0,5 pkt saffran - (à 0,5 g)
  • 4 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Sallad

  • 2 apelsiner
  • 1 msk sirap - vit
  • 1 msk Cointreau - eller annan apelsinlikör

Garnering

  • pistaschnötter - grovhackade

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Blanda med resten av sockret och grädden i en kastrull. Låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i grädden. Låt blandningen svalna något.

  2. Häll saffransgrädden i glas. Luta eventuellt glasen och ställ dem i en form som stöd så stelnar de på snedden. Ställ glasen i kylen ca 3 timmar.

  3. Apelsinsallad: Skala apelsinerna med kniv och skär bort allt det vita innerskalet. Skär fruktköttet i små bitar. Blanda apelsin-bitarna med sirap och likör och låt stå i kylen ca 3 timmar.

  4. Fördela apelsinsalladen bredvid pannacottan i glasen. Strö över pistaschnötter och servera.

Vad tyckte du om receptet?