Saffransmums i långpanna

Recept på saftig och god saffransmums bakad i långpanna. En enkel saffranskaka toppad med citronglasyr och kokos. Perfekt att baka till adventsfika och jul.
Allt om Mat
Saffransmums i långpanna
Foto: Jorunn Amcoff

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 pkt saffran
  • 1,5 dl vatten

Glasyr

  • 100 g smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk citronsaft - pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, och smörj och bröa en form, 20 x 20 cm, Vispa ägg och strösocker poröst. Blanda sedan ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.

  2. Vänd ner saffran och vatten och rör om tills smeten är klumpfri. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min, känn med en sticka så kakan är färdiggräddad. 

  3. Under tiden kakan gräddas gör du glasyren. Smält smöret i en kastrull och rör ner florsocker, äggula och citronsaft och vispa den slät. Låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokos eller strössel och låt kakan stå svalt i ytterligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Styling Anna Nordh

Fler recept på gott att baka till jul hittar du här:

Klassiska lussekatter

Mjuk pepparkaka

Pepparkaksdeg

Saffranskaka med lyxigt toscatäcke

Läs också: Recept på klassiska kärleksmums