Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Saffranskola – recept på magisk kola till jul

Saffranskola är en perfekt liten present att packa ner i en påse och ge bort i adventstider.

Lisa Eisenman Frisk
Saffranskola – recept på magisk kola till jul
Saffranskola – recept på magisk kola till jul
Saffranskola – recept på magisk kola till jul
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 0,5 dl glykos
  • 0,5 tsk ättiksprit - (12 %)
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser. Koka upp på svag värme tills sockret lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel. Öka värmen något och låt koka till 125°.

  2. Häll blandningen i en liten smord form, ca 10 x 15 cm. Låt kallna och stelna.

  3. Skär kolan i rutor med en smord kniv. Linda in i bakplåtspapper.

  4. Kökstipset! Om du saknar hushållstermometer är kulprovet räddaren i nöden. Doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Om massan går att bryta sönder, men är lite seg är den lagom för hård kola. Om smeten genast stelnar och går att bryta är den knäckigt klar.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: Klassiskt recept på Janssons frestelse

Läs också: Köttbullar till jul