Saffranskaka med tranbär och vit chokladkräm

Recept på saffranskaka med tranbär och vit chokladkräm. Äntligen dags för mysiga advent. Och vad kan vara godare än något juligt sött att bjuda på?
Lena Söderström
Saffranskaka med tranbär och vit chokladkräm
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1 form - släpplätt- eller aluminium, cirka 2 liter
  • 1 msk smör - cirka till formen
  • 3 - 4 msk ströbröd

Kaka

  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 1 dl vatten - hett, kokande
  • 225 g smör - rumsvarmt
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl tranbär - torkade + 1 msk vetemjöl

Kräm

  • 200 g cream cheese - Philadelphia
  • 3 msk vispgrädde
  • 100 g vit choklad - vitchoklad, hackad

Garnering

  • tranbär - färska
  • rosmarinblad
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en släpplätt- eller aluminiumkakform.

  2. Blanda saffran och kokande vatten i en kopp. Låt dra cirka 5 minuter.

  3. Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Häll i saffransvattnet genom en finmaskig sil. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda om noga.

  4. Blanda de torkade tranbären med mjölet och blanda dem i smeten.

  5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

  6. Stjälp upp kakan ur formen och låt den kallna.

  7. Lägg cream cheese i en bunke och vispa den med elvisp. Koka upp grädden i en liten släpplättstekpanna. Lägg i den hackade chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen är smält. Blanda ihop cream cheese och choklad till en fluffig kräm.

  8. Toppa den kalla kakan med krämen. Garnera med färska tranbär. Sikta över florsocker. Garnera med rosmarinblad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök