Saffranskaka med toscatäcke
I ugn: 40 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Recept på saftig saffranskaka med toscatäcke. En härlig kaka som ingen kan motstå. Smöret gör den saftig, och kakan håller fint flera dagar.
Ingredienser
-
1 pkt
saffran
- (1/2 g)
-
2,5 dl
strösocker
-
200 g
smör
-
2
ägg
-
1,5 dl
mjölk
-
4 dl
vetemjöl
- (240 g)
-
2 tsk
bakpulver
Toscatäcke
-
0,75 dl
pekannötter
-
0,75 dl
pistaschnötter
-
100 g
smör
-
1 dl
vispgrädde
-
1 dl
strösocker
-
4 msk
honung
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Smält smöret. Blanda i saffranssockret.
-
Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smör och mjölk.
-
Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200°.
-
Toscatäcke: Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg.
-
Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills toscan fått en fin färg. Låt kakan kallna på galler.