Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Saffranskaka med toscatäcke

Recept på saftig saffranskaka med toscatäcke. En härlig kaka som ingen kan motstå. Smöret gör den saftig, och kakan håller fint flera dagar.
Cecilia Hagerling Larsson
Saffranskaka med toscatäcke
Saffranskaka med toscatäcke
Saffranskaka med toscatäcke
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2 tsk bakpulver

Toscatäcke

  • 0,75 dl pekannötter
  • 0,75 dl pistaschnötter
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Smält smöret. Blanda i saffranssockret.

  2. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smör och mjölk.

  3. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200°.

  4. Toscatäcke: Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg.

  5. Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills toscan fått en fin färg. Låt kakan kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?