Saffranskaka - saftigt och lyxigt recept

Recept på saffranskaka - en perfekt mjuk kaka till julfikat. Här är den toppad med tosca men hoppa över den om du vill ha en mer klassisk saffranskaka.
Mitt Kök
Saffranskaka - saftigt och lyxigt recept
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Kaka

  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 g saffran
  • smör och ströbröd - till formen

Tosca

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 - 4 msk grädde
  • 2 dl mandel - flagad

Till garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Kakan: Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.

  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vispa ner i smeten.

  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och saffran. Låt stå och dra någon minut.

  4. Häll ner saffransblandningen i smeten och vispa ihop till en jämn smet.

  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 175 grader cirka 20-25 minuter.

  6. Tosca: Häll alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka tills det tjocknar. Häll toscan över kakan och grädda i ytterligare cirka 12–15 minuter. Kakan ska ha fått en gyllenbrun och vacker färg.

  7. Pudra över florsocker vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Flera goda recept att baka till jul: