Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Saffranskaka med brynt smör och apelsinkaramell

En saftig kaka med smak av saffran, apelsin och brynt smör. Här serveras kakan som en dessert med en härlig apelsinkaramell med rom men går utmärkt att servera som den är.

Sara Aasum Hultberg
Saffranskaka med brynt smör och apelsinkaramell
Saffranskaka med brynt smör och apelsinkaramell
Saffranskaka med brynt smör och apelsinkaramell
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 3 ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl polenta
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 citron - rivet skal
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 0,5 dl apelsinsaft - pressad
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)

Karamell

  • 4 apelsiner
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl mörk rom
  • 1 vaniljstång - urskrapade frön
  • 4 droppar apelsinblomsvatten

Till servering

  • 2 dl pistaschnötter - hackade
  • turkisk yoghurt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält smöret i en kastrull på medeltemperatur tills det börjar koka. Vispa och låt koka tills smöret får en gyllene färg och doftar nötigt. Ta av kastrullen från plattan och låt det kallna i rumstemperatur.

  2. Blanda smöret med strösocker och farinsocker så att det går ihop. Tillsätt äggen, ett i taget, och sedan mandelmjöl, polenta, salt och bakpulver. Vänd ner citron, apelsin och saffran på slutet och rör till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en smord springform, 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kallna.

  4. Karamell: Skala och skär ut hinnfria klyftor ur apelsinerna och pressa ut apelsinsaften ur apelsinen. Sila av filéerna så att du separerar saften från dem, du ska ha ca 1 dl saft.

  5. Börja med att smälta 1⁄3 av strösockret på medeltemperatur i en kastrull eller traktörpanna. Tillsätt resten av sockret i 2 omgångar tills det karamelliseras och har en mörk gyllene ton. Sänk värmen och tillsätt apelsinsaften i 2 omgångar, vispa under tiden men var försiktig då det kan koka upp väldigt mycket.

  6. Tillsätt rom och låt den gå in i karamellen. Tillsätt frön från vaniljstången och apelsinfiléerna och låt det koka upp. Ställ det åt sidan för att svalna.

  7. Vid servering, tillsätt apelsinblomsvatten till karamellen. Servera kakan med apelsinkaramellen, pistasch och turkisk yoghurt.

Vad tyckte du om receptet?

Se även recept på:

Våra bästa lussebullar 

Saftig mjuk pepparkaka

Pepparkaksdeg