Saffranscheesecake med apelsin- & clementingelé

En helt ljuvlig cheesecake som passar perfekt att bjuda på i juletider!
Mitt Kök
THOMAS CARLéN
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 200 g digestivekex
  • 1 tsk pepparkakskrydda
  • 75 g smör - smält

Fyllning

  • 250 g crème fraiche
  • 250 g färskost
  • 0,5 dl sirap - ljus ekologisk
  • 0,5 g saffran
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 ägg
  • 0,5 apelsin - rivet skal
  • 1 krm salt

Gelé

  • 1 apelsin
  • 4 clementiner
  • 2,5 dl gelésocker
  • 2 - 3 fikon
  • 2 clementiner

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader. Mixa kex och pepparkakskrydda i matberedare med kniv monterad. Häll i smör medan matberedaren går. Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund bakform med löstagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter. Fördela smulorna i formen och tryck ihop till en kaka. Grädda i ugnen, cirka 10 minuter.

  2. Vispa samman crème fraiche, färskost, sirap, saffran, vaniljsocker, majsstärkelse, ägg, apelsinskal och salt. Bred blandningen över kakbotten. Sätt in i nedre delen av ugnen, cirka 50 minuter tills fyllningen stelnat. Ta ut kakan och låt den kallna helt.

  3. Gelé: Dela och pressa juicen ur apelsin och clementiner, cirka 2 deciliter. Sila juicen och häll den och gelésocker i en kastrull. Koka upp och låt koka 30 sekunder under omrörning. Bred gelén över kakan. Ställ cheesecaken i kylen. Garnera cheesecaken med klyftor av fikon och klementin.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök