Saffransbullar med mandel

Recept på saffransbullar. Ställ gärna bullarna som runda kransar på bakplåtspapper eller baka som vanliga bullar, gärna i bullformar. Gillar du starkare saffranssmak, gör då degen med 1 gram saffran.
Lena Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 0,5 - 1 g saffran
  • 1 sockerbit - eller 1 tsk strösocker
  • 2 msk vatten - kokande
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk kardemumma - stött eller mald
  • 0,25 pkt jäst - färsk, ca 12,5 g
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl - + till utbakningen, ca

Fyllning

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 300 g mandelmassa
  • 2 - 3 dl mandelspån
  • 4 - 5 msk strösocker

Till pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • 50 g mandelspån
  • pärlsocker

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Stöt ihop saffranet och sockerbiten riktigt fint i en mortel. Blanda det med 2 msk kokande vatten. Låt stå ca 5 minuter.

  2. Smält smöret i en liten kastrull, ta av värmen, blanda i mjölk, saffran och kardemumma, låt degspadet svalna till 37 grader.

  3. Smula sönder jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. Blanda i degspadet tills jästen löser sig. Tillsätt salt och socker och blanda ihop. Tillsätt ca 1 liter av mjölet och arbeta ihop till en deg. Arbeta in ca ½ dl vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, i köksmaskin ca 5 minuter, för hand ca 10 minuter. Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

  4. Utbakning. Sätt ugnen på 225 grader.

  5. Mosa ihop smör och grovriven mandelmassa.

  6. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den lätt och dela i 2 lika stora bitar. Låt dem jäsa övertäckta 30 minuter.

  7. Arbeta med en bit deg i taget: Kavla ut varje bit till en rektangulär kaka. Bred på hälften av smör & mandelmassablandningen och strö över hälften av mandelspån och socker. Rulla ihop, inte för hårt. Skär varje längd i 12 lika stora bitar. Ställ bitarna med snittytan upp, gärna som en krans på plåtar med bakplåtspapper och platta till dem lite med handen. Pensla med uppvispat ägg. Garnera med mandelspån och pärlsocker.

  8. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.

  9. Grädda bullarna/kransarna, en plåt i taget, i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills de är genomgräddade och fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk. Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren över bullarna/kransarna och låt glasyren stelna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Wolfgang Kleinschmidt

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!