Så gör du godaste lussebullarna – 7 knep (och det är inte kesella!)

Recept på saffransbullar i klassisk lussebullsform. För att få de extra luftiga och saftiga finns flera bra knep. Här är 7 av dem!
Charlotte Jenkinson

Ingredienser

  • 2 pkt saffran - (à 0,5 g)
  • 1 msk strösocker - + 2 dl
  • 1 msk brännvin - okryddat eller konjak
  • 50 g jäst - för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl special - (1020 g)
  • 200 g smör

Garnering

  • 1 dl russin

Pensling

  • ägg

Gör så här

  1. Stöt saffranet med 1 msk socker i en mortel. Tillsätt spriten och låt stå ca 10 min.

  2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i ägget. Tillsätt saffransblandningen.

  3. Tillsätt 2 dl socker, salt och nästan allt mjöl, lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min i hushållsmaskin eller 10 min för hand. Skär smöret i tunna skivor. Lägg smöret på degen och låt den jäsa övertäckt ca 40 min.

  4. Arbeta in smöret i den jästa degen i maskin eller för hand. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i bitar som formas till fingertjocka längder. Skär dem i ca 20 cm långa bitar. Rulla ytterändarna åt olika håll. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  5. Tryck ner russinen som eventuellt "ploppat" upp. Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler.

  6. Foto: Malin Turunen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!