Ryska brunchblinier med forellrom & smetana

De härliga blinierna bjuds på ryskt vis med rom och smetana. Servera gärna med ett glas Mimosa.
Lena Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 0,25 pkt jäst - färsk
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk vatten - ljummet, 37 grader
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 2,5 dl mjölk - ljummen, 37 grader
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 5 - 6 msk majsolja - till stekning

Till servering

  • smetana
  • 100 - 150 g forellrom
  • dill
  • citronklyftor

Gör så här

  1. 2 dl av mjölken och saltet. Vispa ner vetemjölet i omgångar till en tjock smet. Låt smeten jäsa under bakduk i 2–3 timmar. Rör om smeten 1 gång under jäsningstiden.

  2. Rör ner resten av mjölken (1⁄2 dl) i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten försiktigt.

  3. Grädda tjocka blinier i oljan på inte alltför stark värme i en blini­ stekpanna, 2–3 minuter på varje sida. Ta cirka 1 dl smet till varje blini. Vänd blinierna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.

  4. Servera blinier varma med smetana, rom, dill och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök