Rustik rödbetspaj

Har du ont om tid? Gör pajskalen med köpt, kyld utkavlad pajdeg.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 3 - 4 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 1 knippa rödbetor - färska
  • 2 babyspenat - förpackningar à 65 g
  • 2 msk olivolja
  • 100 g fetaost

Äggsmet

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 150 g gratängost - riven
  • 0,25 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymalen

Till garnering

  • 1 tsk citronolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Pajdeg: Mixa ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och vinäger och arbeta ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Låt vila kallt i 30 minuter.

  3. Fyllning: Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Spola dem med kallt vatten och gnid av skalet. Dela betorna.

  4. Fräs spenaten i oljan i cirka 1 minut, låt svalna och krama ur vätskan.

  5. Tärna eller smula osten grovt.

  6. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten.

  7. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

  8. Varva spenat, ost, rödbetor och äggsmet i det förgräddade pajskalet. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills den är genomgräddad. Täck eventuellt pajen med en bit aluminiumfolie på slutet av gräddningstiden, så att den inte blir bränd.

  9. Garnera med oljan och flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök