Rustik körsbärspaj

Recept på god och vacker körsbärspaj. Vaniljglass eller lättvispad grädde passar fint till pajen.

Elisabeth Johansson
Rustik körsbärspaj
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 msk strösocker
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 6 dl körsbär
  • 150 g mandelmassa
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 25 g smör

Pensling

  • ägg
  • 2 - 3 msk rårörsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop mjöl och socker. Tärna smöret och blanda med de torra ingredienserna till en smulig deg.

    Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Kavla ut degen, ca 1/2 cm tjock. Rulla upp degen på kaveln. Flytta den till en plåt med bakplåtspapper och rulla ut den igen.

  3. Kärna ur körsbären. Finriv mandelmassan och fördela den över degen. Lämna ca 4 cm av kanten fri så att det går att vika in den.

  4. Blanda körsbären med socker och majsstärkelse. Lägg körsbären på mandelmassan. Skär smöret 

    i tärningar och fördela över körsbären. Vik in kanten på pajdegen.

  5. Pensla kanten med lätt uppvispat ägg och strö på socker.

  6. Grädda pajen mitt i ugnen 20–25 min tills pajen fått en fin, gyllenbrun färg på kanterna. Servera den ljummen.

Vad tyckte du om receptet?