Russinkaka med rom

Russinkaka med rom är en saftig och tät kaka med mycket smak.
Allt om Mat
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2,25 dl strösocker
  • 250 g smör - rumsvarmt
  • 4 ägg
  • 1 dl rom - mörk + 1 dl
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 300 g russin
  • 150 g aprikoser - torkade
  • 150 g tranbär - torkade
  • 1,75 dl vetemjöl

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 150°.  Fyllning: Grovhacka ­aprikoserna. Blanda russin, aprikoser och tranbär med mjölet.

  2. Vispa socker och smör fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig vispning, gärna med ­elvisp. Blanda ner 1 dl rom. Blanda mjölet med bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör till sist ner fyllningen i smeten.

  3. Klicka ut smeten i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Jämna till ytan.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar. Täck med aluminiumfolie mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg. Den får gärna vara fuktig i mitten när den tas ut.

  5. Nagga kakan med en gaffel och skeda över 1 dl rom. Täck formen med plastfolie och låt kakan stå och mogna ett dygn i rumstemperatur.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!