Runebergstårta

Recept på Runebergstårta, en tårta som egentligen är en bakelse uppkallad efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg.
Foto: Roger Olsson

Ingredienser

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 75 g sötmandel
  • 1 citron - rivet skal

Garnering

  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk citron - pressad
  • 1 tsk vatten
  • 2 msk hallonsylt

Tillbehör

  • vispgrädde - ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka mandeln. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till.

  2. Blanda ströbröd, mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Rör ner mjölk, mandel och citronskal.

  3. Häll smeten i höga cylinder­formade muffinsformar (gärna av plåt), fyll dem till ¾. Ställ formarna på en plåt.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen 16–20 min beroende på formarnas storlek. Låt dem kallna i formarna.

  5. Garnering: Blanda florsocker med citronsaft och vatten till en glasyr. Bred ut en klick glasyr på toppen av kakorna och låt den stelna. Lägg en liten klick sylt på glasyren. Servera gärna kakorna med vispad grädde.

  6. Recept Linda Andersson, Hembakat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!