Runebergstårta – recept

Recept på Runebergstårta, en tårta som egentligen är en bakelse uppkallad efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg.

Linda Andersson
Runebergstårta – recept

Ingredienser

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 75 g sötmandel
  • 1 citron - rivet skal

Garnering

  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk citron - pressad
  • 1 tsk vatten
  • 2 msk hallonsylt

Tillbehör

  • vispgrädde - ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka mandeln. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till.

  2. Blanda ströbröd, mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Rör ner mjölk, mandel och citronskal.

  3. Häll smeten i höga cylinder­formade muffinsformar (gärna av plåt), fyll dem till ¾. Ställ formarna på en plåt.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen 16–20 min beroende på formarnas storlek. Låt dem kallna i formarna.

  5. Garnering: Blanda florsocker med citronsaft och vatten till en glasyr. Bred ut en klick glasyr på toppen av kakorna och låt den stelna. Lägg en liten klick sylt på glasyren. Servera gärna kakorna med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?