Rulltårtebakelser

Här är det en lättbakad rulltårta som är grunden till dessa läckra bakelser med vit chokladkräm.

Lena Söderström
Rulltårtebakelser
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • 2 - 3 msk strösocker

Fyllning

  • 300 g cream cheese
  • 1,5 dl siktat florsocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 75 g vit choklad - , hackad
  • 1,5 dl lemon curd - på burk

Garnering

  • röda bär - till exempel körsbär, hallon, röda vinbär
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rita en fyrkant, 25 × 30 centimeter.

  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i bunken tillsammans med vattnet. Bred ut smeten över papperet inom fyrkantens ramar, i ett jämnt lager.

  3. Grädda kakan i mitten av ugnen 5 minuter. Ta ut och strö sockret över kakan. Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och dra av papperet som kakan gräddats på. Låt kallna.

  4. Vispa ihop cream cheese och florsocker. Ställ i kylskåpet. Koka upp hälften av grädden i en släpplättpanna. Ta pannan från värmen och rör i chokladen till en slät massa. Låt den smälta chokladen kallna, men inte stelna. Vispa ihop cream cheese och choklad. Tillsätt resten av grädden och vispa ihop till en kräm.

  5. Bred curden över kakan. Bred på två tredjedelar av krämen, spara resten av krämen till garnering.

  6. Rulla ihop kakan från kortsidan, ej för hårt. Slå in rulltårtan i plastfilm och låt vila kallt 3–4 timmar eller över natten, blir då lättare att skära i fina bitar. Förvara den sparade krämen övertäckt i kylskåp, rör om den innan du ska garnera bakelserna.

  7. Skär rulltårtan i bitar. Spritsa eller skeda över den sparade krämen. Garnera med bär. Sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök