Rulltårta med smörkräm & färska hallon

Lyxig rulltårta med smörkräm som kan varieras med dina favoritbär.

Lena Söderström
Rulltårta med smörkräm & färska hallon
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

Rulltårtsbotten

  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 msk vatten - eller 3 msk färskpressad citronsaft (eller 2 msk färskpressad limesaft + 1 msk)

Smörkräm

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 1 ask hallon - färska, cirka 250 g

Till garnering

  • 3 - 4 msk mandelspån - rostade
  • florsocker

Gör så här

  1. Rulltårtsbotten: Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Lägg ut ett ark bakplåtspapper på ett bord och strö över 3 msk av sockret i ett tunt lager.

  3. Vispa ägg och resten av sockret vitt och pösigt i en bunke, använd gärna elvisp.

  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver och vänd dem (för hand) i äggvispet tills allt blandas. Häll i vattnet och blanda till en slät smet.

  5. Utbakning: Bred ut smeten i ett jämt lager till en rektangel, 25 × 30 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, tills den fått fin färg.

  6. Rulla ihop den tillsammans med det sockrade papperet, från kort- sidan. Låt kallna i cirka 1 1⁄2 timme.

  7. Rulla ut kakan och lägg den på bakplåtspapperet. Bred ut smörkräm över kakan. Strö över hallonen och rulla ihop rulltårtan med hjälp av papperet.

  8. Garnera rulltårtan med rostade mandelspån och siktat florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök