Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Rotsellerisoppa med trattkantareller och rostade brysselkålschips  

Rotsellerisoppa med rostade brysselkålschips är värmande och god. Tryffelolja gör rätten lite lyxigare, men en god olivolja fungerar också bra att droppa över.

Therese Elgquist
Rotsellerisoppa med trattkantareller och rostade brysselkålschips  
Rotsellerisoppa med trattkantareller och rostade brysselkålschips  
Rotsellerisoppa med trattkantareller och rostade brysselkålschips  
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 800 g rotselleri
  • 25 g trattkantareller - torkade
  • 1 bit purjolök - (ca 10 cm)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 9 dl vatten
  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl persilja - hackad
  • 0,5 dl oregano - hackad
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 100 g brysselkål
  • oregano
  • olivolja - kallpressad, gärna med tryffelsmak

Gör så här

  1. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar. Lägg den torkade svampen i blöt.

  2. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i olja i en gryta tills de är mjuka. Tillsätt selleri och svamp. Häll över vatten och grädde. Koka upp och låt sjuda under lock ca 20 min.

  3. Ta grytan från plattan och blanda ner örter och vinäger. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.

  4. Topping: Sätt ugnen på 200°. Ta bort de yttersta bladen från brysselkålen. Plocka isär resten av bladen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja och salt. Rosta mitt i ugnen 5–10 min, tills kanterna fått lite färg och bladen blivit lätt krispiga.

  5. Toppa soppan med brysselkålsblad, oregano och lite olja.

Vad tyckte du om receptet?

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.