Rotfruktssallad med dinkel och grönkålspesto

Dinkel har odlats i många kulturer under tusentals år. Här har vi blandat i hela korn. En julpesto gjord på grönkål, cheddarost och mandel fullbordar salladen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 dl dinkelkorn - hela
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 kg rotfrukter - t ex morötter, rödbetor, palsternacka, rotselleri
  • 2 rödlökar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk rosmarin - hackad, färsk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Grönkålspesto

  • 1 dl sötmandel
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl grönkål - sköljd och strimlad
  • 1 dl cheddarost - grovriven
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka dinkelkornen mjuka i vatten med buljongtärning under lock ca 40 min. Häll av överblivet kokvatten.

  2. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär lökarna i grova klyftor. Lägg rotfrukter och lök på bakpappersklädd plåt. Blanda med olja och rosmarin. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Rör om någon gång under tiden.

  3. Mixa mandel, vitlök och grönkål. Blanda i osten och sist oljan. Smaka av med salt och peppar.

  4. Blanda rotfrukter och dinkel och smaka av med salt och peppar. Servera rotfruktssalladen tillsammans med peston.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!