Rotfruktsrösti med stekt kassler och rårörda lingon

Recept på frasig rotfruktsrösti med stekt kassler och rårörda lingon. Röstin blir fint frasig och krispig när den görs i ugnen.

Petra Lindstrand
Rotfruktsrösti med stekt kassler och rårörda lingon
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g kassler
  • 800 g potatis - fast
  • 300 g morötter
  • 200 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 1 påse rucola - (70 g)
  • smör
  • strösocker
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Rårörda lingon

  • 1 pkt lingon - frysta (225 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Blanda lingonen med 1/2 dl socker och låt stå i rumstemperatur tills sockret smält.

  2. Skala och riv rotfrukterna grovt på rivjärn eller i matberedare. Skala, halvera och skiva löken tunt. Blanda rotfrukter, lök, 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  3. Ta upp rotfruktsrivet med händerna och forma åtta stora biffar, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på ett smort bakplåtspapper och tryck till och forma dem. Hyvla 50 g smör med osthyvel. Lägg hyvlat smör på varje hög.

  4. Stek röstin mitt i ugnen tills de är mjuka rakt igenom och fått fin färg, ca 20 min. De får gärna bli lite lätt knapriga på ytan.

  5. Skär kasslern i små tärningar. Stek den i 1/2 msk smör i en stekpanna.

  6. Ta upp röstiplättarna försiktigt med en stekspade. Servera dem med kassler, rucola och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?