Rostbröd med fibrer

Gott, lättbakat bröd som passar utmärkt att rosta. Recept av Åsa Swanberg.
Mitt Kök
Foto Åsa Swanberg
Foto Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten - fingervarmt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 msk havssalt
  • 2 dl linfrön - hela
  • 0,5 msk honung
  • 4,5 dl naturell yoghurt
  • 11 dl vetemjöl special - ca

Garnering

  • 1 dl vetekli

Gör så här

  1. Smula ner jästen i bunken till en degblandare och häll på vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, linfrön, honung och yoghurt.

  2. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen i minst 10 minuter, eller ännu längre för hand. Det ska bli en smidig deg.

  3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, i cirka 1 timme. Smörj två avlånga formar som rymmer 1 ½ liter vardera

  4. Dela degen i två bitar och forma dem till två avlånga limpor. Lägg limporna i formarna. Pensla lite vatten på ytan och strö över vetekli.

  5. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

  6. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök