Rostat surdegsbröd med krämig karljohan- och äppelröra och kålchips
I ugn: 15 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Rostat surdegsbröd med krämig karljohan- och äppelröra och kålchips, blanda gärna karljohansvampen med t ex blek taggsvamp.
Ingredienser
-
500 g
karljohansvamp
-
1
äpple
-
50 g
smör
- + 25 g
-
2 dl
vispgrädde
-
1 msk
oxfond
- konc eller svampfond
-
2 krm
salt
-
0,5 krm
svartpeppar
- nymald
-
1 msk
sherry
- ev
-
2 - 4 skivor
surdegsbröd
-
0,5 dl
parmesan
- riven
Grönkålschips
-
50 g
grönkål
-
0,5 msk
olivolja
-
1 krm
salt
Gör så här
-
Grönkålschips: Sätt ugnen på 150°. Skär bort den grova mittstjälken på grönkålen. Skölj och torka kålen ordentligt. Riv kålen i stora bitar. Lägg bitarna på en plåt och massera in olja och salt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om efter halva tiden och se upp så att kålen inte blir bränd. Ta plåten ur ugnen men låt chipsen ligga kvar på plåten så blir de extra krispiga.
-
Rensa svampen och skär den i bitar, ca 2 x 2 cm. Kärna ur och skär äpplet i bitar. Stek svampen i en torr stekpanna 2-3 min så att vätskan kokar in. Tillsätt 50 g smör samt äppelbitarna och fräs ca 10 min. Tillsätt grädde, fond, salt, peppar och eventuellt sherry. Koka upp och låt sjuda 2-3 min.
-
Stek brödskivorna i 25 g smör så att de får fin färg.
-
Lägg brödet på tallrikar. Toppa med svamp- och äppelröran, riven parmesan och grönkålschips.