Rostas med sötpotatis och vitlökssmör

Rostas med sötpotatis och sardell- och vitlökssmör är en modern variant på klassikern cour de filé provencale. Rostas är den möraste delen på rostbiffen och steks oftast som oxfilé, både hel som här och i skivor.
Rostas med sötpotatis och vitlökssmör
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g rostas - i bit
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Potatis

  • 4 sötpotatisar - små, (à 200 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Sardellsmör

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 knippa bladpersilja
  • 2 tsk sardellcréme - (Zeta)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 250 g grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och skär sötpotatisen i skivor. Blanda den med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet bredvid potatisen och stick i en köttermometer. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 56°, beräkna ca 20 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min.

  3. Höj ugnsvärmen till 250° och tillaga potatisen tills den fått fin färg, ca 15 min.

  4. Sardellsmör: Mixa smöret med -persilja, sardellcrème och skalad vitlök med mixerstav till ett grönt smör. Krydda med peppar. Låt smöret stå i rumstemperatur tills servering.

  5. Bryt av den nedre delen på sparrisen och släng bort. Stek eller grilla sparrisen runt om i olja tills den fått fin färg. Krydda med flingsalt.

  6. Skär köttet i skivor. Lägg potatisen i en ugnssäker form och lägg köttet ovanpå. Klicka över ca hälften av smöret. Sätt i formen högt upp i ugnen så att smöret börjar smälta.

  7. Garnera köttet med bladpersilja och servera med sötpotatis, sparris och -resterande smör.

Vad tyckte du om receptet?