Rostade morötter med kärnor och nötter

Recept på rostade morötter. Gott tillbehör som passar till allt på buffébordet. Koka morötterna så att de fortfarande har ett visst tuggmotstånd.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Rostade morötter med kärnor och nötter
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 75 g hasselnötter
  • 2 msk solroskärnor

Dressing:

  • 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering:

  • persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och halvera dem på längden. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills de är mjuka och har fått lite färg. Lägg morötterna på ett fat.

  2. Hacka nötterna grovt och rosta tillsammans med solroskärnorna i en torr stekpanna.

  3. Dressing: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda samman olja, citronskal och –saft, honung, salt och peppar.

  4. Ringla dressingen över morötterna och strö på rostade nötter, solroskärnor och persilja.

Vad tyckte du om receptet?