Rostade morötter med brynt smör och rostade hasselnötter

Recept på rostade morötter med brynt smör och rostade hasselnötter. Blanda morötter med olika färger för en ännu vackrare rätt. Grilla gärna citronen innan den pressas över morötterna.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Rostade morötter med brynt smör och rostade hasselnötter
Rostade morötter med brynt smör Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 650 g morötter - gärna i olika färger
  • 50 g hasselnötter
  • 2 msk olivolja
  • 75 g smör
  • 0,5 citron
  • 1 krm flingsalt

Garnering

  • bladpersilja - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rosta hassel­nötterna på en plåt mitt i ugnen i 4–5 min. Låt svalna något och gnugga sedan bort skalen. Grovhacka nötterna.

  2. Skala morötterna och skär dem på längden. Lägg dem på en plåt och ringla över olja. Rör om. Rosta mitt i ugnen i 25–30 min. Lägg morötterna på ett fat.

  3. Smält smöret i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills det blir lite gyllenbrunt och får en ­nötaktig doft. Var försiktig så att det inte bränns. Häll smöret över morötterna och strö över nötterna. Pressa över citronsaften och strö över flingsalt och persilja. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?