Rostad vitlökshummus med cruditéer

Rostad vitlökshummus med cruditéer är en lättfixad dipp som smakar bra med krispiga grönsaker.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 2 burkar kikärter - (à 400 g)
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 0,5 dl olivolja - + 0,5 dl
  • 1 dl vatten
  • 3 vitlöksklyftor - stora
  • 2 tsk honung - flytande
  • 2 tsk spiskummin - mald
  • 1 tsk paprikapulver - rökt
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 1 knippa morötter - små, späda
  • 0,5 stjälkselleristånd
  • 2 gulbetor
  • 2 polkabetor

Garnering

  • olivolja
  • 2 msk pinjenötter - rostade
  • koriander
  • krasseblad och -blommor - ev
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Mixa dem med citronsaft, 1/2 dl olja samt vattnet i en matberedare till en puré.

  2. Skala och skiva vitlöken. Stek vitlöksskivorna på medelvärme i 1/2 dl olja tills de fått en gyllene färg, 4–5 min.

  3. Häll vitlöken med oljan i matberedaren och tillsätt honung, kryddor, salt och peppar. Mixa tills allt är finfördelat. Förvara hummusen i kylen fram till servering.

  4. Skrubba morötterna. Skär sellerin i mindre bitar. Skala och hyvla betorna tunt, gärna på mandolin.

  5. Lägg upp hummusen på ett fat, ringla över olja. Strö på pinjenötter, koriander, ev krasseblad och blommor samt flingsalt och peppar. Servera med grönsakerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!