Rostad spetskål med citron- och kaprisdressing och soltorkat tomatströssel

Spetskål är en delikatess på sommaren och med sin söta, milda smak passar den utmärkt för rostning eller grillning.

Liselotte Forslin
Rostad spetskål med citron- och kaprisdressing och soltorkat tomatströssel
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3 spetskålshuvuden - små, röda eller vita
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar

Citron-kaprisdressing

  • 1 citron - ekologisk
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs - gärna Hellmann’s
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g kapris

Topping

  • 1 dl soltorkade tomater - i olja
  • 30 g mandelspån - rostade

Garnering

  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär kålhuvudena i 4 klyftor vardera. Häll oljan i en ugnssäker form och vänd runt kålen så den får olja runtom. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.

  2. Dressing: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och lägg i en skål. Blanda i yoghurt och majonnäs. Skala och pressa i vitlöken. Låt kaprisen rinna av och blanda ner i såsen.

  3. Topping: Hacka de soltorkade tomaterna och blanda med mandelspån.

  4. Lägg den ljumma kålen på ett fat. Skeda över dressing och strö på topping och peppar. 

Vad tyckte du om receptet?