Lökpaj med rostad potatis

Pajen kan serveras som tillbehör eller som en liten rätt på buffén. Har du ont om tid? Gör pajskalen med köpt, kyld utkavlad pajdeg.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 3 - 4 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 1 knippa salladslök
  • 6 - 8 färskpotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Äggsmet

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 150 g gratängost - riven
  • 0,25 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymalen

Till garnering

  • dillvippor

Gör så här

  1. Pajdeg: Mixa ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Låt vila kallt i 30 minuter.

  3. Fyllning: Ansa och dela löken på längden. Dela potatisen. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Blanda i salladslöken. Salta.

  4. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

  5. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet. Lägg i potatis och lök.

  6. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills pajen är genomgräddad, känn med provsticka. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!