Rostad fänkål med citron

Rostade grönsaker är alltid lika fräscht. De här är ett gott tillbehör till kyckling och fisk, men också till grillad halloumi eller i en sallad med fetaost.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 fänkålsstånd
  • 2 vitlökar - hela
  • 1 citron
  • 2 röda chilifrukter
  • örtkvistar - färska till exempel timjan och rosmarin
  • lagerblad
  • 0,75 dl olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymald
  • 250 g cocktailtomater - gärna på kvist

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa fänkålen och dela varje stånd i 6 klyftor. Skär bort rotfästet. Ska och dela vitlökarna tvärsöver. Skär citronen i grova bitar.

  2. Kärna eventuellt ur chilifrukterna om du inte vill ha sting i smaken. Finhacka en av chilifrukterna. Låt den andra vara hel, eller dela den på längden och skrapa ur kärnorna.

  3. Lägg fänkål, vitlök, citron, chili och kryddor i en långpanna eller stor ugnsfast form. Blanda med olivolja, salt och peppar.

  4. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och lägg på tomaterna. Sätt tillbaka formen i ugnen i ytterligare 10–15 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!