Rostad brioche med körsbär och vaniljglass

Brioche är franskt vetebröd som brukar innehålla mer smör och ägg än vårt svenska. Här gräddas det i limpform och rostas sedan i skivor. Briochen kan förberedas i god tid och frysas in.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 9,5 - 10 dl vetemjöl special - (570-600 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 175 g smör - rumsvarmt

ägg till pensling

Till 4 pers

  • 3 dl körsbär - eller bigarråer (drygt 200 g)
  • 3 msk rom - mörk
  • 4 brioche - skivor
  • 0,5 l vaniljglass

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på den kalla mjölken och lös upp jästen. Rör ner ägg,  mjöl, socker, salt och smör.

  2. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, ca 5 min i hushållsassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 50 min.

  3. Forma degen till en limpa och lägg den i en avlång form, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Pensla brödet med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Täck med ett bakplåtspapper om ytan börjar få för mycket färg. Stjälp upp och låt kallna på galler.

  5. Kärna ur körsbären och marinera dem ca 15 min i rom.

  6. Rosta briocheskivorna i brödrost. Lägg dem på assietter tillsammans med körsbär och glass. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!