Rostad blomkålsgryta med curry

Enkelt recept på mättande gryta med blomkål, majs och kokosmjölk.
Lena Söderström
Rostad blomkålsgryta med curry
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 800 g blomkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 burk majs - (340 g)

Grytbas

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk garam masala
  • 1 msk curry
  • 1 msk spiskummin - mald
  • 3 msk smör och rapsolja
  • 1 tsk ingefära - finriven
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning

Strössel

  • 0,5 dl kokosflingor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl banan - torkad

Garnering

  • koriander

Gör så här

  1. Strössel: Rosta kokos och solrosfrön i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Krossa de torkade bananbitarna och blanda i. Låt kallna.

  2. Sätt ugnen på 225°. Ansa blomkålen och dela den i buketter. Lägg buketterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 15 min, rör om efter halva tillagningstiden.

  3. Grytbas: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs garam masala, curry och spiskummin i smör– och rapsoljan i en gryta ca 1 minut. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs under omrörning ca 3 min. Rör i tomatpurén och fräs ca 1 minut. Häll i kokosmjölken och vatten. Smula i buljongtärningen. Koka upp och sjud under lock ca 10 min.

  4. Låt majsen rinna av. Vänd ner blomkål och majs i grytan. Koka upp och sjud grytan ytterligare ca 3 min.

  5. Garnera grytan med koriander. Servera med strösslet.

Vad tyckte du om receptet?

TIPS! Majskornen kan bytas ut mot kokta kikärter, bönor eller linser.

ANNONS: Recept ur ”Grytor – från lättlagat till lyx” av Lena Söderström. (extern länk)

Recept från Mitt kök